HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

BURSA MUTFAĞININ ZENGİN LEZZETLERİ FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

BURSA MUTFAĞININ ZENGİN LEZZETLERİ FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU

Similar topics


      BURSA MUTFAĞININ ZENGİN LEZZETLERİ

      reco_54
      reco_54
      Ödüllü Üye
      Ödüllü Üye

      Kayıt tarihi : 12/03/08
      Erkek
      Mesaj Sayısı : 1666
      Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
      Yaş : 53
      Mesleği : Otomativ
      Medeni Durumu : Evli
      Çocuk Sayısı : 1
      Eğitim Durumu : Lise
      Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
      Resim Resim : ---
      Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
      Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
      İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
      Site Puanı Site Puanı : 583
      Rep Puanı Rep Puanı : 81
      010808

      BURSA MUTFAĞININ ZENGİN LEZZETLERİ Empty BURSA MUTFAĞININ ZENGİN LEZZETLERİ

      Mesaj tarafından reco_54

      Döner kebap, kestane şekeri, tahinli pide, cantık, cevizli lokum, pideli köfte, Kemalpaşa tatlısı, İnegöl köfte, süt helvası, Mihalıç peyniri bütün bu lezzetler Bursa’mıza ait… Sadece bunlar mı? Tabi ki hayır. Bunlar en bilinenleri ve ilk akla gelenler… Daha nice lezzetlerimiz var…

      Bursa geniş ovaları, verimli toprakları, Uludağ’dan kaynaklanan bol su kaynakları, lezzetli tarım ürünleri, özel bitki florasını yiyerek yetişen hayvanların etlerinin lezzeti ile ayrıcalıklı bir yöredir… Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, kültürler arası etkileşim, tarihsel süreç ve saraylarda gelişen yeni tatlar, mutfak kültürümüzün oluşmasında rol oynadı. Bu kültürün oluşturduğu zengin Bursa mutfağı, Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınır. Bursa mutfağında; çorbalar, et ve sebze yemekleri, tatlılar önemli bir yer tutar. Bursa’ya has saray yemeklerinin yanı sıra göçlerle büyüyüp zenginleşen lezzet kültürünün yansımaları da mutfağımızda yer etmiştir. Çok yalın ve sadedir Bursa mutfağı. Soslara, baharatlara ve değişik karışımlara fazla yer verilmez. Yıllardan bu yana oluşan lezzetlerimizde, mahalle fırınlarının ve köy evlerindeki ocakların etkisi büyüktür. Et ağırlıklı yemekler, eskiden toprak fırınlarda pişirilirdi. Türkiye'nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra, uzun yolculuklara çıkıp Avrupa'ya, Avustralya'ya, Rusya'ya kadar götürdüğümüz döner kebap ve kestane şekerinin memleketidir Bursa… Ayrıca Bursa’nın verimli topraklarında yetişen çilek, şeftali, kestane ve zeytin de kentimizle özdeşleşmiş ürünler arasındadır....
      Bu yazıyı burda paylaş : reddit

      reco_54

      Mesaj Cuma 01 Ağus. 2008, 3:40 pm tarafından reco_54

      Özel günlerdeki mutfak kültürümüz

      Bursa mutfak kültürünün şekillenmesinde, tarihi ve kültürel mirasının önemli bir rolü vardır. Bursa’da üç öğün yemek yenir. Yatgeber yemeği sadece uzun kış gecelerinde yenir. Doğumda hayırlı olsuna gelene, loğusa şerbeti, armut kurabiyesi, cevizli lokum ikram edilir. Bebeğe ve anneye hediyelerle birlikte süt, lokma, helva gibi yiyecekler getirilir. Bebeğin dişi çıktığında diş buğdayı yapılır. Bebek ilk adımı attığında adım çöreği yapılır. Sünnet sırasında cantık ve ayran ikram edilir. Sünnet kınasında cevizli kolum, çerez, meyve suyu ikramı olur. Sünnet yemeği olarak; döner kebap, yahni, İnegöl köfte, tavuklu pilav sunulur. Askere yolluk olarak pasta, börek, çörek gibi yiyecekler yapılır. Söz kesmede kahve, çikolata ve baklava, nişanda ise pasta ve limonata ikram edilir. Çeyiz asmada cantık, ayran, cevizli lokum, lokma ve çay yapılır. Düğün hamamında; cevizli lokum, çörek, sarma, dolma, poğaça, börek, simit, zeytin, peynir, domates, üzüm ve diğer meyveler ikram edilir. Kına yakılırken yine cevizli lokum ve çerez dağıtılır. Tavuk alma kız evinin oğlan evine gitmesiyle başlar ve daha sonra erkek tarafı kız evine baklava almaya gider. Düğünlerde genellikle düğün çorbası, taze fasulye, etli patates, pilav, zeytinyağlı yaprak sarma, helvanın yanı sıra kavala, orman kebabı, hamur bamyası, cevizli lokum ve lokma yapılır. Düğünün ertesi günü paça adı verilen yüz açımı yapılır. Yüz açımında tavuklu pilav, lokma, baklava ve çay ikramı olur. Cenazede başsağlığına gelene lokma ve helva dağıtılır. Mevlitte ise pilav ayran ya da cantık ayran ikram edilir. Dini bayramlarda tavuk, cevizli lokum, baklava, yaprak sarması gibi yiyecekler yapılır. Kurban Bayramı’nda kurban etinin yanı sıra baklava, güllaç, meşrubat ikram edilir. Kandillerde genellikle lokma ve helva dağıtılır. Aşure gününde aşureyle birlikte lokma veya cevizli lokum da verilir. Hıdırellezde dilekler dilenir, sarmalar, dolmalar yapılarak pikniğe gidilir. Dilek sofralarından zekeriya sofrası hazırlanır.

      Kaynak: UÜ. Bursa Halk Kültürü Sempozyumu Bildiri Kitabı
      reco_54

      Mesaj Cuma 01 Ağus. 2008, 3:47 pm tarafından reco_54

      Etli yemekler

      İskender Kebap, İnegöl Köfte, Pideli Köfte, Sulu Köfte, Ekşili Köfte, Çardak Kebabı, Damat Paçası, Gerdanlı Akıtma, Gerdaniye (Kestaneli Tatlı Yahni), Çullama, Kasap Köfte, Ramazan Kebabı, Yörük Kebabı, Sakızlı Kebap, Piliç Sarma, Tavuk Dolması, Mumbar Dolması, Kapama, Hünkarbeğendi, Ciğer Sarma, Mısırlı Keşkek, Sazan Dolması, Dağ Mantarlı Kuzu, Rokalı Uludağ Kebabı, Külbastı, Tas Kebabı, Kul Aşı, Hamur Bamyası, Papaz Yahnisi, Ördek Tiridi, Turşulu Ördek Dolması, Pideli Kebap, Keşkek (yarma ile tavuklu ya da kemikli etten).


      Çorbalar

      Düğün, Doğa, Oba, Etli Kıtır, Pilimen Çorbası, Hamur Tutma, Hamur, Kırmızı Mercimek, Kuyruk, Oğmaçlı Yeşil Mercimek, Paça, Şehriye, Tarhana, Yayla, Yörük, Balık, Domates, Kavala (Kuzu Ciğeri), Şipsi, Üzüm Dede Çorbası, Ekşili Baş Çorbası.


      Hamur İşleri

      Kaçamak, Çıngıllı Mantı, Gözleme, Çiğ Börek, Lapa, Kartalaç, Sarımsaklı Döndürme, Tık Tık Hamuru, Erişte, Yoğurtlu Börek, Patates Burması, Köbete, Bursa Mantısı, Katlı Aş, Cevizli Bursa Lokumu (Cevizli Çörek), Tahinli Pide, Çullama, Kol Böreği, Söble, Yufkalı Paça, Kemalpaşa Mantısı, Cimcik Hamuru, Nohutlu Mantı, Fırında Tavuklu Damat Mantısı, Cimcik Hamuru, Paşa Böreği, Cantık, Meke Mantısı, Mafiş, Yoğurtlu Sıkma Hamur, Köbete.


      Sebze ve Bakliyat Yemekleri

      Bezelye Kavurması, Kereviz Yemeği, Kestaneli Lahana Sarma, Mantar Yemeği, Lalezar, Zeytinyağlı Enginar, Yaz Türlüsü, Zeytinyağlı Taze Fasulye, Yabani Ot Yemeği, Kavata (Gavata), Bamya, Bakla, Ispanak Kayganası, Yaprak Sarması, Kereviz Dolması, Kuru Domates, Soğan Karıştırması, Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması, Kestaneli Lahana Sarma, Zeytinyağlı Biber Dolması, Yumurtalı Patlıcan, Kayık, Zeytinyağlı Yeşil Domates, Zeytinyağlı Enginar, Zeytinyağlı Bakla Dolması, Etli Erik Yemeği, Yumurtalı Patlıcan, Güvercin Burnu, Zeytinyağlı Enginar Dolması, Zeytinyağlı Kereviz, Tophane Patlıcan Dolması, Hamur Bamyası, Etli Kereviz, Etli Enginar, İçli Patates, Mantar Köftesi, Asma Kabağı Dolması, Pırasa Dolması, Patates Köftesi, Karnıyarık, Patates Dolması, Ayva Galyası, Ayva Bastı, Lalezar, Kereviz Köftesi, Yumurta Dolması, Yabani Ot (Gelincik, Pazı, Mantar, Tavuk Otu, Balık Otu vs…) Kayganası, Zeytinyağlı Kestaneli Kelem Dolması.


      Tatlılar

      Ramazan Helvası, Un Helvası, Düğün Helvası, Tatlı Çörek, Keşkül, Güllaç, Cendere Baklavası, Kestane Şekeri, Kestane Püresi, Aşure, Baklava, Bulama, Sütlaç, Kalbura Bastı, Hurma Tatlısı, Su Muhallebisi, Lokma, İrmik Tatlısı, Revani, Şeftali Reçeli, Kabak tatlısı, Kadı Boğan, Revaniye Tatlısı, Kestaneli Balkabağı Tatlısı, Akıtma Tatlısı, Kalıp Tatlısı, Kaymak Bohçası, Köpük Helvası, Cennet Künkü, Dilber Dudağı Tatlısı, Yalancı Höşmerim, Sütlü Kabak, Bademli Çıtır Kabak Tatlısı, Pekmez Peltesi, Cennet Bohçası, Tahinli Şeftali, Kaz Boynu, Fırında Sütlü Un Helvası, Vişne Tatlısı, Gugacak Helvası, Meyveli Beze, Nişan Kurabiyesi, Püreleme, Şeftali Kurabiyesi, Südumiye, Sütkeriye, Kemalpaşa Tatlısı, Gülvarak, Armut Kurabiyesi, Simit Tatlısı, Patlıcan Tatlısı, Kabak Helvası, Köpük Helvası, Vişne Ekmeklisi, Höşmerim, Mamalika, Asude, Zerde, Pekmez.



      Pilavlar

      Döşemeli Pilav, Ciğer Pilavı, Bahar Pilavı, Kestaneli Pilav, Çıngıllı Pilav, Dağ Mantarlı Pilav.



      Salata ve Garnitürler

      Beyin Salatası, Yumurta Dolması, Çılbır, Fasulye Piyazı.



      İçecekler

      Boza, Vişne Şerbeti, Hoşaf.

        Similar topics

        -

        Forum Saati Salı 19 Mart 2024, 4:09 am