HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

Epilepsi teşhis ve tedavisi, Epilepsi  nasıl meydana gelir? ... FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

Epilepsi teşhis ve tedavisi, Epilepsi  nasıl meydana gelir? ... FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU


    Epilepsi teşhis ve tedavisi, Epilepsi nasıl meydana gelir? ...

    Herkonu Forum Sitesi
    Herkonu Forum Sitesi
    Admin
    Admin


    Kayıt tarihi : 26/01/08
    Kadın
    Mesaj Sayısı : 1543
    Burç Sembolü : Burcunuzun Sembolü Lütfen
    Medeni Durumu : Evli
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Söylemediğin sözün hakimi,
    söylediğin sözün mahkumusun.
    ________________________

    Alim konuşuyorsa ; Bilirim susmasını ,
    Zalim konuşuyorsa ; Bilirim susmamasını !
    Cahil konuşuyorsa ; Bilirim susturmasını ,
    Bilmediğim konuda ; Bilirim konuşmamasını..
    _______________________

    Körden DeğiL!! Nankörden,
    YüzSüzden DeğiL!! 2 YüzLüden,
    Tipi Bozuk OLandan DeğiL!! Sütü Bozuk OLandan Kork...
    _______________________

    Ne kimseyi bir Hırs UğRuna Satarım..
    Ne de Kimseye yaLakaLık Yaparım..
    Ben Sadece,
    Bendeki doğruLarı Yaşarım..!.
    Site Puanı Site Puanı : 1337
    Rep Puanı Rep Puanı : 32

    Epilepsi teşhis ve tedavisi, Epilepsi  nasıl meydana gelir? ... Empty Epilepsi teşhis ve tedavisi, Epilepsi nasıl meydana gelir? ...

    Mesaj tarafından Herkonu Forum Sitesi Ptsi 08 Nis. 2013, 3:36 pm

    Epilepsi- sara nedir?
    Halk arasında sara olarak bilinen bu hastalığın nedeni beyinde meydana gelen birtakım normal dışı hallerdir. Beynimizin yaratılışı oldukça karmaşık ve bir o kadarda muhteşem bir organdır. Öyle ki saniyede sayısız elektrik akımı içinde dolaşmaktadır. İşte epilepsi nöbeti de bu akımların birden bire boşalmasından ortaya çıkmaktadır.

    Toplum içinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur ve her 100 kişiden bir kişide rastlanılmaktadır. Bu rahatsızlık bünyesinde var olan kişinin hayatının sonuna kadar etkileyebilir ve sosyal yaşantısında birtakım güçlüklerle karşılaşmasına yol açabilir.

    Epilepsi nasıl meydana gelir?
    Epilepsi hakkında bilinen önemli bir bilgi genetik olduğudur. Fakat her sara nöbetinin genetik olduğu da söylenemez. Epilepsi hastalığı beynimizde elektrik akımları ile alakalı bir rahatsızlıktır. Kişiler geçmişteki birtakım anılarını, duygularını, matematiksel işlemleri bu elektrik akımının yer değiştirme hareketleri ile yaşamaktadır. İşte bunların tümünü sağlayan beyin içinde meydana gelen akımların bozulması sonucunda epilepsi nöbetleri yaşanmaktadır.

    Epilepsi çeşitleri
    Epilepsi çeşitleri nöbetlerin şiddetine göre değişebilmektedir. Buna göre küçük epilepsi nöbetleri ve büyük epilepsi nöbetleri olarak ikiye ayrılırlar. Küçük sara nöbeti olarak adlandırılan nöbetlerde kişilerde bilinç kaybı olmamaktadır. Genelde kişilerde, aslında olmayan şeyleri görme ve duyma şeklinde görülebilir. Büyük nöbetlerde ise kişinin bilinci kapalıdır ve tamamen kendini kaybeder. Organları istemsiz şekilde hareket eder.

    Epilepsi hastalığına neler neden olur?
    En fazla bilinen neden genetik faktörlerdir. Böyle bilinmesine rağmen genetik faktörler tıp dünyası tarafından henüz açığa kavuşturulmuş değildir. Genetik faktörlerin yanı sıra genetik olmayan faktörler de epilepsi hastalığına neden olabilmektedir. Bunlar beynimizin içinde var olan damarlarda meydana gelen bozulmalar, beynin yapısının bozulmasına neden olan etkenler, bedenin çalışmasıyla ilgili bir takım olaylar ve bozukluklar, geçirilen kafa travmaları, üre ve şeker komaları gibi bir takım etkenlerdir.

    Epilepsi hastalığının belirtileri?
    Epilepsi erken teşhis edilirse eğer önemli ölçüde iyileştirme gerçekleştirilebilir. Genelde kişilerin bu konuda bilgisi olmadığı için erken fark edilememektedir. Belirtilerden yola çıkılarak belki erken teşhis gerçekleşebilir. Donuk bakışlar, bir iş görürken birden bire o işi bırakarak boş boş bir noktaya bakma ve bu sırada yutkunma, yalanma veya ağız şapırdatma. Uzun bir süre anlamsız el kol hareketi yapma ve bunu zaman zaman tekrarlama, aslında var olmayan bir takım şeyleri görme, olmayan kokuları hissetme ve olmayan sesleri duyma, son zamanlarda uykudan çığlık atarak uyanma ve bunu sık sık tekrarlama gibi davranışların sergilenmesi epilepsi belirtileri arasında yer almaktadır.
    Eğer siz ya da yakınlarınız bu gibi durumları sık sık yaşıyorsanız zaman kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerekir. Bunun için başvuracağınız doktor nöroloji uzmanıdır. Direkt olarak bu bölüme başvurmanız zaman kaybetmemeniz açısından daha faydalı olacaktır.

    Epilepsi teşhis ve tedavisi
    Çeşitli belirtiler ile şikâyeti olan kişiler nöroloji bölümüne geldiğinde ilk olarak hastanın öyküsü dinlenir. Daha sonra beyindeki elektrik akımlarının ne durumda olduğunu ve kaç kere, ne şekilde boşladığını anlamak için EEG çekilir. EEG?den sonra epilepsi tanısı kolayca konur. Bundan sonraki aşama MR çekilmesidir. Bunun yapılmasının nedeni nöbetlere neden olan yani elektriksel akımın bozulmasını sağlayan sebebin ne olduğunu anlamaktır. Bundan sonra ise hastalarda ilaç tedavisine başlanır. Bununla birlikte hastanın bir daha nöbet geçirmemesi ya da en az nöbet geçirmesi sağlanır. İlaç tedavisinde amaç epilepsi nöbetlerini kontrol altına almaktır. Eğer ilaç tedavisi ile epilepsi nöbetleri kontrol altına alınamaz ise, ameliyat seçeneğine başvurulur. İlaçla tedavi edilemeyen sara nöbetlerini engellemek için, cerrahi müdahale gereklidir ve mutlaka yapılması gerekir.
    epilepsi tanısında en önemli nokta; nöbetler hakkında verilen bilgidir. Özellikle nöbeti gören kişinin doktor tarafından dinlenmesi gerekir. O nedenle birisi nöbet geçirdiğinde nöbet hakkında notlar almak hatta video çekmek çok yarar sağlar. Genel fizik ve nörolojik muayene yapıldıktan sonra başvurulacak ilk laboratuar inceleme aracı; elektroensefalografi (EEG) dir. Bu tetkik, saçlı deriye elektrotlar yapıştırılarak beyin dalgalarının kaydedildiği bir yöntemdir.


    Sara nöbeti sırasında nasıl bir davranış izlenmeli?
    Eğer bulunduğunuz ortamda sara nöbeti geçiren biri varsa öncelikle onu her türlü tehlikeden uzak tutmak gereklidir. Nöbet sırasında ellerini ve kollarını sabit tutmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. Nöbet geçirdiği sırada su içirmek, bir şeyler koklatmak gibi davranışlarda da bulunulmamalıdır. Başını sabitlemeye çalışmanız ve bunu hastanın sol tarafına doğru yatırarak gerçekleştirmeniz gerekir. Böylece hastanın rahat ve güvenli şekilde nefes almasını sağlamış olursunuz. Yine nöbet sırasında hastanın çenesi kitlenebilmektedir. Bu sırada hasta dilini ısırabilir. Bunu engellemek için ise hastanın ağzına kalem gibi bir nesne vererek onu ısırmasını sağlayabilirsiniz. Böylece hastanın dilini ısırarak yaralanmasını engellenmiş olursunuz. Sara nöbeti genelde en fazla beş dakika sürmektedir. Eğer beş dakikadan fazla süren bir sara nöbeti ile karşı karşıyaysanız acilen bir ambulans çağırmanız gereklidir.

      Similar topics

      -

      Forum Saati Perş. 28 Mart 2024, 2:43 pm