HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

Kürtaj FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

Kürtaj FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU


2 posters

    Kürtaj

    Herkonu Forum Sitesi
    Herkonu Forum Sitesi
    Admin
    Admin


    Kayıt tarihi : 26/01/08
    Kadın
    Mesaj Sayısı : 1543
    Burç Sembolü : Burcunuzun Sembolü Lütfen
    Medeni Durumu : Evli
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Söylemediğin sözün hakimi,
    söylediğin sözün mahkumusun.
    ________________________

    Alim konuşuyorsa ; Bilirim susmasını ,
    Zalim konuşuyorsa ; Bilirim susmamasını !
    Cahil konuşuyorsa ; Bilirim susturmasını ,
    Bilmediğim konuda ; Bilirim konuşmamasını..
    _______________________

    Körden DeğiL!! Nankörden,
    YüzSüzden DeğiL!! 2 YüzLüden,
    Tipi Bozuk OLandan DeğiL!! Sütü Bozuk OLandan Kork...
    _______________________

    Ne kimseyi bir Hırs UğRuna Satarım..
    Ne de Kimseye yaLakaLık Yaparım..
    Ben Sadece,
    Bendeki doğruLarı Yaşarım..!.
    Site Puanı Site Puanı : 1337
    Rep Puanı Rep Puanı : 32

    Kürtaj Empty Kürtaj

    Mesaj tarafından Herkonu Forum Sitesi Salı 04 Mart 2008, 8:45 pm

    Kürtaj

    Kürtaj rahim içinden doku almak anlamına gelir.Genellikle gebelik sonlandırma amacıyla yapılmaktadır.Bunun dışında biopsi veya tedavi amaçlı da uygulanır. Tıp dilinde D&C (dilatasyon ve küretaj ) olarak ifade edilir.
    Kürtaj işlemi hangi amaçlarla yapılır ?

    *Gebelik sonlandırılması (Tıbbi tahliye, İstenmeyen Gebelik):

    İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır. Ülkemizde 10 haftalık gebeliğe kadar hamilenin rızası ile yapılmaktadır. Gebe reşit ise ve bekar ise kendi onayı yeterlidir, evli ise eşinin de onayı gerekmektedir.Bu yöntem ancak ailevi ,sosyal ,tıbbi sebepler var ise yapılmalıdır. Bir doğum kontrol yöntemi olarak algılanmamalıdır.

    *Fraksiyone küretaj,probe kürtaj (PC):

    Şiddetli ve uzamış kanamalarda ve özellikle 40 yaşının üzerindeki kadınlarda hem patolojik sebebi (hormon bozukluğu,rahim içi kalınlaşma ,kanser) tespit etmek hem de kanamayı durduracak tedaviyi sağlamak amacıyla yapılır. Menopozda olan kanamalarda teşhis amaçlı uygulanmaktadır.Rahim ağzında da kanser tespiti için kürtaj esnasında ayrıca parça alınabilinir. Bu fraksiyone kürtaj olarak adlandırılır.

    *Endometriyal dating:

    Kısırlık teşhisinde yumurtlamanın olup olmadığını tespit amacıyla adetin 21. günü rahim içinden küçük bir parça alınarak progesteron hormonunun rahim içine etkisi araştırılır. Tekrarlayan düşüklerde de benzer şekilde Luteal faz yetmezliğinin tespiti için uygulanmaktadır.

    *Rest kurtaj (RC);

    Kendiliğinden olan düşüğün veya daha önce yapılan kürtajdan sonra kalan parçaları temizlemek için yapılan işlemdir.Doğum sonrası eğer parça kalırsa kalan parçalar büyük olabileceğinden özel küretler ile bu işlem yapılmakta ve bu işleme Boom Küretaj ismi verilmektedir.


    Kürtaj nasıl yapılır,tekniği nedir?

    Kürtaj Unbenanntbn8Kürtajda kullanılan değişik boylarda steril Karmen kanülleri ve vakum sistemi

    *Kürtaj işlemi öncesinde tam jinekolojik muayene ve transvaginal ultrasonografi ile değerlendirme yapılmalıdır.

    *Günümüzde genellikle vakum aspirasyon yöntemi ile küretaj yapılmaktadır.Bu kullanılan vakum sistemi Karmen kanülü olarak isimlendirilmektedir. Bu sistemin uçları plastik olup kullanıldıktan sonra atılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır.

    *Genel anestezi yada lokal anestezi uygulanabilir.Daha önce doğum yapmamış veya sezaryen ile doğum yapmış hastalarda genel anestezi tercih edilir.Lokal anestezi ile rahim ağzının her iki yanına anestezik ilaç enjekte edildiği halde rahatsızlık hissi ve vakum esnasında ağrı duyulabilir.Kürtajın psikolojik etkisi de düşünüldüğünde genel anestezi tercih edilmektedir.Genel anestezi bir anestezi uzmanı tarafından verilmelidir.Anestezi kürtaj işlemi kısa olduğu için 3-5 dakika sürer.Uyanma süresi genellikle 5 dakikadır.İşlem sonrası 1 saat dinlenmenin ardından anestezi etkisi geçtiği için hasta evine gidebilmekte ve normal yaşantısına dönmektedir.

    *İşlem öncesi mutlaka 6 saat açlık gerekir. Su içilmesine de izin verilmez.

    *İşlem jinekolojik masada muayeneyi takiben yapılır.

    *Rahim ağzının görülebilmesi için önce vajinal spekulum yerleştirilir.Vagina ve rahim ağzı özel bir solüsyonla silinir.Rahim tek dişli olarak isimlendirilen bir alet ile tutulup çekilir ve düz hale getirilir.Lokal anestezi uygulanacak ise bu işlemden sonra lokal anestezik ilaç yapılır. Genel anestezi uygulanan hastalar bu prosedürü başından itibaren hiç hissetmezler ve görmezler.

    *Buji olarak isimlendirilen aletler yardımı ile gebelik haftasının büyüklüğüne göre rahim ağzı genişletilir.Daha önce doğum yapmış ve gebelik haftası küçük hamilelerde bu dilatasyon bazen gerekmemektedir. Lokal anestezi uygulanan kadınlarda kürtaj işleminin en sıkıntılı ve ağrılı dönemdir.

    *Dilatasyonun yani rahim ağzını genişletmenin ardından steril olan ve özel boyutlarda olan plastik kanüller ile rahim ağzından girilerek rahim boşluğuna ulaşılır.Kanülün ucu özel üretilmiş ve 60 santilitrelik vakum yaratan özel enjektöre monte edilir,enjektör ile negatif basınç sağlanarak rahim içindeki madde emilerek temizlenir.Bu yöntem ile keskin,metal küretlerin kullanımı aza indirilmiştir.Eskiden keskin metal küretler ile yapılan kürtajlarda rahim delinmesi,yapışıklık riski daha fazla olmaktaydı. 10 haftanın altındaki kürtajlarda artık bu eski yöntem kullanılmamaktadır. Keskin küretler ile yapılan kürtaj sadece tanı ve biopsi amaçlı yöntemlerde kullanılmakta olup doğru ve yeterli parça alınması için şarttır.

    *Rahim içi temizlendikten sonra tek dişli çıkarılır, çıktığı yerdeki kanama bir gazlı bez ile tampone edilerek kanama durdurulur. Vagina tekrar antiseptik solüsyonlarla ile yıkanıp spekulum çıkarılır.

    *Hasta kaldırılmadan rahim içi ultrasonografi ile parça kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edilir.

    *Ağrının daha sonra olmaması için kalçadan iğne ile veya makattan fitil ile ağrı kesici uygulanır

    Kürtaj sonrası neler olabilir ve nelere dikkat edilmelidir?

    *Antibiyotik,ağrı kesici ve gerekli görülürse kanama azaltıcı ilaçlar verilerek evine gönderilir. Lokal anestezi ile 15 dakika, genel anestezi sonrası 1 saat sonrası hasta eve gönderilir.

    *Kürtajdan 1 hafta sonra ultrasonografi ile rahim kontrol edilir.

    *Kurtaj sonrası genelde 2-3 gün sonra adet tarzında fazla olmayan ve 10-15 gün devam eden kanama başlayabilir, bu normaldir.Telaşlanacak bir şey yoktur. Kanama olmaması da normaldir.Kanama ile birlikte genellikle az miktarda küçük pıhtılar düşebilir ve kanama ile birlikte 1-2 gün devam eden adet sancısına benzer ağrılar da olabilir. Bu belirtilerin hepsi normaldir.

    *Kürtaj yapılan gün adetin ilk günü olarak kabul edilir.Küretaj sonrası 4-6 hafta içinde adetin görülmesi gerekir.İşlem sonrası 40 gün içinde adet görülmez ise doktorunuzu aramalısınız.

    *Kürtaj sonrası 2-3 hafta havuz ,deniz,jakuzi ve küvette banyo yasaktır. Ayakta ılık duş şeklinde banyo yapılabilir.

    *Kürtaj sonrası 2-3 hafta cinsel ilişki önerilmez.

    Kürtajın riskleri nelerdir?

    *Perforasyon (rahim delinmesi ): Gebe rahmi yumuşak olduğu için dikkatsizce yapılan sert bir hareketle delinebilir.Risk gebelik yaşı büyüdükçe artmakla beraber vakum küretajlarda plastik kanüller kullanıldığından nadir görülür.Çoğu kere delik küçük ve rahmin tepe kısmında olduğundan kanama olmaz ve kendiliğinden kapanır.Delinme alanı büyükse kanama olacağından acil ameliyatla alınması gerekir.

    *Enfeksiyon: Hijyenik olmayan ortamda işlemin yapılması veya kişinin kendi ihmali (kürtaj sonrası erken cinsel ilişki, havuza girme, antibiyotikleri düzenli kullanmama, dış ortamdan enfeksiyon alma gibi..) sonucu 5-6 gün sonra enfeksiyon gelişebilir.Koruyucu antibiyotik önlem için kullanılmalıdır.Fallop tüplerinde hasara,rahim içi tabakada yapışıklıklara neden olabilir.

    *Gebeliğin devamı: Gebelik kesesinin rahim içinde görüntülenmeden çok erken, 5 haftadan önce yapılan kürtajlarda meydana gelebilir. Kürtaj sırasında vakum ile kese çok küçük olduğu için alınamaz .Kontrolde tespit edilir ve ikinci bir kürtaj gerekir.

    *Parça kalması (rest plasenta): Kürtajdan sonra kanamanın artması ile anlaşılır. Bazen kanama 10-15 gün sonra görülebilir.Bu nedenle kürtaj sonrası bir hafta sonra yapılan kontrol ultrasonografisi önemlidir.Tedavi olarak kürtaj tekrarlanır.

    *Rahim içi kan birikmesi (hematometra): Nadir görülür.Epey ağrılıdır.Daha çok 8 haftadan büyük gebeliklerde veya yaşlı anne adaylarında görülür. Rahim toplayamaz ve rahim ağzının kapanması sonucu kan birikmesinden meydana gelir.Rahim ağzının buji ile açılması problemi çözer.Ek olarak rahmin hızlı toplamasına yardımcı ilaçlar verilebilir.

    *Başarısız kürtaj: Önceden yapılan rahim ağzında yara yakılması,konizasyon gibi işlemler, eski sezaryenlere bağlı veya doğumsal rahim kanalındaki şekil bozuklukları,çift rahim gibi anomaliler veya rahim kanalının yapısını bozan myomlar gibi sebeplerden dolayı rahim ağzı açılamaz ve teknik olarak kürtaj gerçekleştirilemez.Ağızdan alınan veya rahim ağzına konan ilaçlar ile rahim ağzının açılması denenerek kürtaj tekrar denenebilinir. Fakat tekrar başarısız olma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.

    *Asherman sendromu (yapışıklık). Kürtaj sonrası rahim içi duvarlarında gelişen yapışıklık sonucu adet miktarında azalma ,adet görememe halidir.Kısırlığa neden olabilir.Rahim içi dokusunun keskin küretle kazınması veya kürtaj sonrası enfeksiyon gelişmesi sonucu oluşur.Tedavi olarak spiral takılıp rahim içini destekleyecek hormon ilaçları verilir.Rahim filmi ile kesin tanı konur. Tedavi için gerekirse Histeroskopi uygulanabilir.

    Anestezinin riskleri nelerdir?

    *Lokal anestezi; ile yapılan kürtajda rahim ağzı tek dişli ile tutulu iken ve dilatasyon (rahim ağzının açılması) sırasında ani ağrıya bağlı tansiyon düşmesi,terleme ,fenalık hissi,bayılma oldukça sık görülmektedir.Vakumun yarattığı çekilme hissi de karında kramp tarzına ağrı ve bulantı-kusmaya sebep olabilmektedir.Bu gibi durumda kürtaja ara verilir veya hemen bitirilerek hastanın ayakları yukarı kaldırılıp tansiyonun düzelmesine ve fenalık hissinin geçmesine yardımcı olunur. Ağrıya bağlı şok durumu dahi olabilir. Hemen hastaya damar yolu açılıp serum verilmesi ve gerekli ilaç ile destek tedavisi yapılması gerekebilir.Fakat bu kadar ileri derece şikayetler çok nadirdir . Daha çok lokal anestezi ile yapılan 7 hafta ve daha büyük kürtajlarda sık görülebilir.

    *Genel anestezi; Riskleri hasta yaşı,genel sağlık durumu ,sistemik hastalık varlığı gibi faktörlere bağlıdır.Genel anestezi uzman ve tecrübeli anestezi doktoru tarafından uygulanmalıdır.Kürtaj süresinin kısa olması (3-5 dakika) ve yüzeyel anestezi yapılması riskin çok fazla olmamasını sağlamaktadır. Genellikle hastalar anesteziden uyanırken bazen bulantı- kusmaları olur veya psikolojik sebeplerden dolayı ajite olup ağlayarak uyanırlar.
    Doktorunuzu hemen arayın!
    *Kürtaj sonrası evde fenalık hissi olursa
    *Kanama çok fazla olup gittikçe artıyor ise
    *Kürtajdan 15-20 gün geçmesine rağmen kanamanız hala adet vasfında devam ediyor ise ve azalmıyorsa
    *Şiddetli kanama ile birlikte olan kıvrandırır tarzda ağrılarınız olursa
    *Hiç kanamanız olmayıp ağrılar çok şiddetli ve kramp tarzında ise
    *Ateşiniz yükseliyor,kokulu akıntı, kanama ve kasık ağrılarınız var ise
    *Gebelik belirtileri hala devam ediyor ise ve
    *Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, huzursuz iseniz doktorunuzu arayınız!!


    Kaynak:http://www.e-gebelik.net
    Nemo
    Nemo
    Admin
    Admin


    Kayıt tarihi : 13/03/08
    Erkek
    Mesaj Sayısı : 615
    Burç Sembolü : Yengeç / 22 Haziran - 22 Temmuz
    Yaş : 56
    Mesleği : Teknisyen
    Medeni Durumu : Evli
    Çocuk Sayısı : 2
    Yaşadığı Şehir / Ülke : Yurtdışı
    Resim Resim : nemo
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Doğruluk sonsuzluğun güneşidir.
    Nasıl olsa doğar.

    Wendell Phillips

    Site Puanı Site Puanı : 203
    Rep Puanı Rep Puanı : 20

    Kürtaj Empty ( +18 ) (parçalanmış ceninler) Video

    Mesaj tarafından Nemo Salı 22 Nis. 2008, 6:35 pm

    !!!!!!! ( 18 ) Kalp rahatsızlığı olanlar, psikolojik tedavi görenler, daha önce geçerli bir sağlık sebebi nedeniyle kürtaj olmak zorunda kalanlar lütfen izlemesin. !!!!!!

    Kürtaj sonrası ortaya çıkan materyal (parçalanmış ceninler) Video

    Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.
    İstenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle modern aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde uygulanmalı ve her şeye rağmen istenmeyen bir gebelik ortaya çıkmışsa son çare olarak kürtaja başvurulmalıdır.
    Kürtaj Pfeil_unten








    Kürtaj veya daha doğru tabiriyle "küretaj", genel anlamda rahim içinde istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelmektedir.

    Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: "Kürtaj hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi değildir".

    İstenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle modern aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde uygulanmalı ve her şeye rağmen istenmeyen bir gebelik ortaya çıkmışsa son çare olarak kürtaja başvurulmalıdır.

    Kürtaj, gebelik sonlandırılması için yapılabileceği gibi düşük yapan kişilerde rahim içinde eğer bebeğe ait parçalar kaldıysa, yani gebeliğe bağlı rahim içi materyal tam olarak atılamadıysa bunları temizlemek için de yapılabilir. Bu işlemin adı "Retansiyone küretaj" olarak anılır.

    Küretaj, aslında bir anlamda tüm rahim içinin temizlenmesidir. Örneğin gebe olmayıp uzun süreli ve fazla adet gören kadınlara da küretaj yani rahim içi temizliği gerekebilir. Buradaki işlemin adı tanısal amaçlı yani "Probe Küretaj" dır. Yapılan küretaj sonrası kanama kesilir ve alınan rahim içi dokusu patolojiye gönderilerek kanamanın nedeni araştırılır. Yani yapılan işlem ile hem tanı hem de tedavi bir arada yapılmış olur.

    Günümüzde ailelerin sosyoekonomik durumlarının düşmesi istenmeyen gebeliklerin sınırlandırılması gereksinimini doğurmuştur. Ancak istenilen sayıda çocuk sahibi olmak kürtaj ile değil etkin aile planlaması yöntemleriyle gerçekleştirilmelidir.


    Kürtajda ülkemizdeki yasal boyut nedir?

    Gebelik tahliyesi amacıyla yapılan kürtajlarda (legal küretaj) yasal sınır ülkemiz için "son adet tarihinden itibaren 10 hafta" ile sınırlıdır. Son adet tarihi, son adetin ilk (başlangıç) günüdür. Gebelik bu gebelik haftasının daha üstünde ise anne ve babanın rızası olsa bile resmi kurumlarda yapılamaz.

    Ancak gebeliğin devam etmesi anne için hayati bir tehlike oluşturuyorsa, örneğin annede şiddetli bir kalp, böbrek, karaciğer hastalığı, astım veya hipertansiyon gibi bir durum varsa veya gebelik için zararlı olabilecek ilaçlar kullanmak zorunda ise "anne hayatı düşünülerek" gebelik haftasına bakılmaksızın gebelik sonlandırılabilir. Bunun için resmi bir hastaneden "sağlık kurulu raporu" en az iki doktor imzasıyla çıkartılmalıdır.

    Yine rahim içindeki bebekte yaşamla bağdaşmayan veya doğduktan sonra yaşamını büyük ölçüde etkileyecek bir problem olduğu ultrason veya tarama testleriyle tesbit edilirse "bebek hayatı düşünülerek" gebelik tahliye edilebilir.

    Her iki durumda da yapılan işlem tedavi edici yani "Terapotik küretaj" olarak anılır.


    Dikkat edilmesi gerekenler..
    Kürtaj her bakımdan bir “cerrahi bir girişim”dir. Ancak konusunda ehil ve tecrübeli kişiler tarafından uygulandığında riskleri yok denecek kadar azdır.

    Kürtaj yapılmadan önce; yapılan bir ultrasonla gebeliğin büyüklüğü ve rahim içindeki yerleşimi (lokalizasyonu) tam olarak belirlenmeli ve hastanın tıbbi öyküsü alınmalıdır. Daha sonra yapılacak işlemle ilgili olarak hasta detaylı ve net bir şekilde bilgilendirilmelidir. Bu şekilde hastanın psikolojik yönden rahatlaması sağlanabilir.

    Kürtaj işlemi mikroptan arındırılmış ortamlarda (steril ortamda), genel (uyutularak) ve lokal (uyuşturularak) anesteziyle uygulanabilir.

    İşlem genel anestezi ile uygulanacaksa hastanın işlemden 4-5 saat öncesinden itibaren aç ve susuz olması istenir. Bunun amacı midenin boş olmasını sağlamak ve genel anesteziye bağlı oluşabilecek bulantı sonrası kusmuğun akciğerlere kaçıp yutulmasını engellemektir.

    Lokal anestezi ile girişim hasta tok iken de yapılabilir. Lokal anestezili girişim, hastanın rahim ağzı bölgesine yapılan uyuşturucu ilaçlarla işlemin yapılmasıdır. Bu yöntemle genel anestezi riskleri alınmamış olur ancak hastalar genel anesteziye göre daha fazla ağrıyla karşılaşacaklardır.


    Kürtaj işlemi nasıl yapılır?

    Kürtaj işlemi için hasta önce jinekolojik masaya yatırılarak muayene edilir. Daha sonra eğer genel anestezi uygulanacaksa bir anestezi uzmanı veya teknikeri tarafından yapılacak işlem ile ilgili olarak hasta bilgilendirildikten sonra kolundan damar yoluna girilir. Bu, yanlızca bir iğne batması şeklinde son derecede rahat bir işlem olup belki de tüm girişim sırasında hissedilen tek ağrı olacaktır. Daha sonra anestezik bir ilaç damar yolundan enjekte edilerek hasta uyutulur.

    Hasta uyutulduktan sonra "spekulm" denilen aletle vajen açılarak rahim ağzı görülür hale getirilir. Vajen antiseptik solusyonlarla temizlendikten sonra, "teneculm" denilen aletle "cervix" (rahim ağzı) çekilerek rahmin düz bir konum kazanması sağlanır. Önce "buji" denilen düz çubuklarla rahim ağzı gebelik haftasına uygun şekilde genişletilir. Ve nihayetinde bir "vakum enjektörle" rahim içine girilerek gebelik materyali tamamı alınıncaya kadar çekilir (aspire edilir). Tüm bu işlem genellikle yalnızca birkaç dakika sürer ve işlemden hemen sonra hastanın uyanması sağlanır.


    Kürtajın ne gibi riskleri vardır?

    Tecrübeli kişiler tarafından uygulanıldığı takdirde normal gebelik haftalarında yapılan kürtaj işlemi sırasında oluşabilecek riskler yok denecek kadar azdır.

    Ancak yine bir cerrahi girişim olduğu için bazı riskler de taşır.

    Bunlar:
    Rahim ve barsak delinmeleri
    Kanamalar
    Gebeliğin tahliye hiç edilemeden kalması
    Rahim içinde kürtajdan sonra parça kalması
    İşlem sonrası rahim içinde enfeksiyon gelişmesi (endometrit)
    Anesteziye bağlı problemler olabilir.
    Rahim içi dokunun (endometrium) tahribi veya rahim içinde yapışıklıkların oluşması (Asherman sendromu) sonucu adet görememe veya adetlerin azalması.


    İşlemin yapıldığı ortamın steril (mikroptan arındırılmış) olması son derecede önemlidir.

    Gebeliğin tam olarak tahliye edilememesi rahime ait anatomik değişikliklerden veya gebeliğin çok erken bir haftada tahliye edilmesi durumlarına bağlı olabilir. Genellikle önerilen en az 7- 10 gün adet gecikmesi sonrası işlemin yapılmasıdır. İşlem yapılmadan önce gebelik ultrason yardımıyla rahim içinde görünebilir durumda olmalıdır. Bu şekilde gebeliğin bir “dış gebelik” olmadığı da anlaşılmış olacaktır.

    Kürtaj sırasındaki kanamalar ise genellikle “atoni” dediğimiz rahim içeriğinin boşaltılması sonrası rahim kasının iyi şekilde kasılamaması durumuna bağlıdır. Özellikle büyük gebeliklerde ortaya çıkan bu durum damar yolundan verilen bazı ilaçlar ve rahime yapılan masajlarla düzeltilebilir. Kanama, rahim kasının (myometrium) kasılması ile sonlanacaktır.

    Yine, rahim içinde parça kalması da rahim kasının tam olarak kasılmasını önleyerek kanamaya sebep olabilir. Bazen parça kalmasına bağlı kanamalar, işlemden birkaç gün sonrasından itibaren de başlayabilir.

    Tüm bu problemlerin oluşma şansı, işlemin tecrübeli kişiler tarafından dikkatli ve hijyenik ortamlarda uygulanmasıyla yok denecek kadar azdır.


    Kürtaj sonrası neler yapılmalıdır?

    Kürtaj eğer genel anesteziyle yapılmışsa ilk gün için biraz sersemlik hissi, bulantı, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve hafif kanama olması normal kabul edilir. Şikayetler genellikle birkaç saatten sonra azalacaktır.

    Kürtajdan sonra belli süreyle 2-10 gün arasında hafif, pıhtısız vajinal kanamalar normaldir. Bazen işlemden sonra hiç kanama görülmeyebilir, bazen de belli sürelerle ara ara kanama şikayetleri olabilir. Genel olarak beklenen kanamanın gittikçe azalarak devam etmesinden sonra kesilmesidir.

    Genel anestezi ile yapılmışsa işlemden yaklaşık bir saat sonra yemek yenilebilir. Yenilen ilk öğün hafif, az yağlı, tuzlu ve sıvı gıdalardan zengin olmalıdır. Çorba türü veya kahvaltı tarzı gıdalar ideal olabilir. Zaman içinde 3-4 saat sonra eğer bulantı yoksa normal gıdalarla beslenmeye geçilebilir.

    Kürtaj sonrası hekimin reçete ettiği ağrı kesici (analjezikler) ve antibiotikler düzgün şekilde kullanılmalıdır.

    Genel olarak enfeksiyon oluşmaması için 10-15 süreyle ilişki önerilmez.

    Eğer ki bir düşük veya ölü bebek nedeniyle kürtaj yapılmışsa en az 3 ay süreyle bir aile planlaması yöntemiyle korunma önerilir. Bu süre sonunda rahim kendini tam olarak toplayabilir.

    Kürtajdan hemen sonra banyo yapılmasının her hangi bir sakıncası yoktur. Fakat enfeksiyon riski nedeniyle vajinal duş yapılması önerilmez.


    İlk adet ne zaman görülecektir?

    İşlemden ortalama bir ay sonra (kişinin bir periyot uzunluğu sonrasında) normal adet görülecektir. İlk adette görülen bir kaç günlük gecikme ise normaldir.


    Kürtaja alternatif bir düşük hapı var mıdır?

    Kürtaja alternatif olması amacı ile dünyada halen deneysel çalışmalarda kullanılan "düşük hapı" henüz dış piyasaya sürülmemiş ve ülkemizde de bulunmamaktadır.

    Adet gecikmesi durumunda kullanılan söktürücü iğne veya haplar ise bir gebeliğin oluşması durumunda hiç bir etki yaratmaz ve adet görmeye sebep olmaz. Adetin sökülmesi amacı ile alınan bu tür ilaçlar boş yere vücuda yüksek dozda hormon yüklenmesine sebep olur.

    Halen bir gebelik tespit edilmesi durumunda tek alternatif kürtaj veya doğurmaktır.

    İşlem sonrası ne zaman spiral takılabilir?

    Spiral uygulaması kürtaj işleminin hemen sonrasında aynı seansta uygulanabileceği gibi işlemden bir ay sonra normal adet döneminde de yapılabilir.

    Spiralin normal şekilde takılabilmesi için rahim ağzında yara (erozyon) veya iltihap (cervicit) bulguları olmamalıdır. Eğer ki bu bulgular varsa önce onların tedavisi sağlanmalıdır. Ayrıca kişilerde daha önceden nedeni belirsiz adet düzensizlikleri veya kasık ağrıları da olmamalıdır.

    Kliniğimizde; anne veya bebekte herhangi bir tıbbi gerekçe olmaksızın "isteğe bağlı (elektif)" kürtaj işlemleri -prensip gereği- yapılmamaktadır.

    Yalnızca gebeliğinde tıbbi olarak sorun olan kişiler ile gebe kalmalarının ileride kendi sağlıkları için problem oluşturabileceği düşünülen gebelere tahliye işlemi uygulanabilmektedir.


    alıntı

      Forum Saati Perş. 28 Mart 2024, 3:19 pm